Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Η Ποίηση έγινε για να διορθώνει τα λάθη του Θεού· ή εάν όχι, τότε, για να δείχνει πόσο λανθασμένα εμείς συλλάβαμε την δωρεά του.

Οδυσσέας Ελύτης

 
Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη, το πολύτιμο αυτό συναίσθημα που δίνει μεγαλύτερη αξία σε κάθε στιγμή, σε κάθε πράξη και σκέψη. Η αγάπη προς τους οικείους μας, η αφοσίωση στους ξεχωριστούς εκείνους ανθρώπους που η ύπαρξή τους πλουτίζει τη ζωή μας, μπορεί να μας προσφέρει όχι μόνο ισχυρότερη ευδαιμονία από κάθε υλικό απόκτημα, αλλά και μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη θέαση της ίδιας της ζωής.
 
Ανδρέας Εμπειρίκος

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ - Η Ελλάδα στον 190 αιώνα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 Κεφάλαιο 1: Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης

Κεφάλαιο 2: Η βασιλεία του Γεωργίου Α΄ - ο Χαρίλαος Τρικούπης

Κεφάλαιο 3: - Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη

Κεφάλαιο 4: Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα

Κεφάλαιο 5: Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα

Κεφάλαιο 6: Η κρίση στα Βαλκάνια

 Κεφάλαιο 1: Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης

   To 1833 ο Βαυαρός πρίγκιπας Όθωνας έφτασε στην Ελλάδα ως βασιλιάς. Ωστόσο, τη διακυβέρνηση ανέλαβε η Αντιβασιλεία, γιατί ο Όθωνας ήταν ανήλικος. Οι νέοι κυβερνήτες πήραν πρωτοβουλίες για την οργάνωση του κράτους, τη στελέχωση του στρατού και την ανεξαρτητοποίηση της Εκκλησίας της Ελλάδας. Έδωσαν έμφαση στη διοίκηση, την οικονομία και την ασφάλεια. Η πολιτική τους, όμως, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς δεν έδωσαν τα εθνικά κτήματα στους αγρότες και τους ακτήμονες, οι αγωνιστές παραγκωνίστηκαν και η ληστεία δεν αντιμετωπίστηκε.
   Η δυσαρέσκεια του λαού οδήγησε στο επαναστατικό κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλλέργη και τον Ιωάννη Μακρυγιάννη. Οι επαναστάτες ζητούσαν Σύνταγμα. Πράγματι, τον επόμενο χρόνο το πολίτευμα μετατράπηκε σε συνταγματική μοναρχία. Το 1862 ξέσπασαν νέα επαναστατικά κινήματα και ο Όθωνας έχασε την εξουσία. Στα χρόνια της βασιλείας του εξαπλώθηκε η «Μεγάλη Ιδέα», δηλαδή η ιδέα της απελευθέρωσης των υπόδουλων Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της επέκτασης των συνόρων του ελληνικού κράτους. Εμπνευστής της «Μεγάλης Ιδέας» ήταν ο Ιωάννης Κωλέττης.

Κεφάλαιο 2: Η βασιλεία του Γεωργίου Α΄ - ο Χαρίλαος Τρικούπης

   Μετά την αποχώρηση του Όθωνα, βασιλιάς των Ελλήνων ανακηρύχθηκε το 1863 ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος, ενώ την ίδια χρονιά τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Το 1864 ψηφίστηκε πιο δημοκρατικό Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας μετατράπηκε σε βασιλευομένη δημοκρατία. Το 1881 προσαρτήθηκε στην Ελλάδα η Θεσσαλία και την ίδια περίοδο ο νομός Άρτας με τη συμβολή του Χαρίλαου Τρικούπη.

   Ο Τρικούπης που υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας σε διάφορες περιόδους της βασιλείας του Γεωργίου Α' ίδρυσε σχολεία και εκκλησίες σε περιοχές που δεν είχαν απελευθερωθεί και ήταν εκτός συνόρων της Ελλάδας (αλύτρωτες), για να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο. Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους με δάνεια από το εξωτερικό. Ωστόσο, το 1893 ο Τρικούπης κήρυξε πτώχευση και η Ελλάδα δέχτηκε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, για να πληρωθεί το μεγάλο χρέος της.

Το βίντεο του μαθήματος - Λέξεις κλειδιά

Κεφάλαιο 4: Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα

   Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έγιναν προσπάθειες να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό κράτος. Στην πολιτική ζωή, ψηφίστηκε το Σύνταγμα του 1864 που προέβλεπε τον σχηματισμό Βουλής με θητεία 4 χρόνων. Το 1875 με πρωτοβουλίες του Xαρίλαου Τρικούπη καθιερώθηκε η αρχή της δεδηλωμένης. Τέλος, δύο κόμματα κυριαρχούσαν: του X. Τρικούπη και του Θ. Δηλιγιάννη.

   Την ίδια περίοδο η χώρα αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα. Είχε ήδη δανειστεί μεγάλα χρηματικά ποσά από το εξωτερικό τα οποία εξαντλήθηκαν, ενώ κατέρρευσε και το εμπόριο της σταφίδας. Αποτέλεσμα ήταν η χώρα να κηρύξει πτώχευση το 1893. Σημαντικό ήταν και το πρόβλημα της ληστείας. Επιπλέον, όταν νέα επανάσταση εκδηλώθηκε στην Κρήτη και η Ελλάδα έστειλε στρατό και στόλο για την ενισχύσει, ξέσπασε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να νικήσουν τους Έλληνες και ο πόλεμος τερματίστηκε με παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μεγάλη αποζημίωση στους Τούρκους.

   Στα τέλη του 19ου κυρίαρχο ήταν το γλωσσικό ζήτημα, η διαμάχη δηλαδή για το αν η επίσημη γλώσσα του κράτους θα ήταν η δημοτική ή καθαρεύουσα. Μεγάλη άνθηση γνώρισαν μετά το 1880 η λογοτεχνία, η ζωγραφική και η γλυπτική.

Το βίντεο του μαθήματος - Λέξεις κλειδιά

Κεφάλαιο 6: Η κρίση στα Βαλκάνια

   Τον 19ο αιώνα πολλοί λαοί στα Βαλκάνια εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εκτός από τους Έλληνες και άλλα έθνη ανεξαρτητοποιήθηκαν. Το Ανατολικό Ζήτημα, δηλαδή η διανομή των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που βρισκόταν σε παρακμή, γινόταν ακόμη πιο δύσκολο λόγω των διεκδικήσεων των βαλκανικών λαών αλλά και των συμφερόντων των Μεγάλων Δυνάμεων.

   Το 1875 εξεγέρθηκε η Ερζεγοβίνη και το 1876 ακολούθησαν η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Ξέσπασε πόλεμος με την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον οποίο αναμείχθηκε και η Ρωσία το 1877, η οποία νίκησε. Τον Μάρτιο του 1878 υπογράφηκε η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Οι υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις αντέδρασαν και τον Ιούλιο του 1878 υπογράφηκε νέα συνθήκη, η συνθήκη του Βερολίνου που αναγνώριζε την ανεξαρτησία σε Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και όριζε ως αυτόνομη ηγεμονία την Ανατολική Ρωμυλία. Το 1885 με αφορμή την προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Βουλγαρία παρατηρείται νέα ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας. Οι αντιπαλότητες κορυφώθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, λίγο πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το βίντεο του μαθήματος - Λέξεις κλειδιά

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?