Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Η Ποίηση έγινε για να διορθώνει τα λάθη του Θεού· ή εάν όχι, τότε, για να δείχνει πόσο λανθασμένα εμείς συλλάβαμε την δωρεά του.

Οδυσσέας Ελύτης

 
Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη, το πολύτιμο αυτό συναίσθημα που δίνει μεγαλύτερη αξία σε κάθε στιγμή, σε κάθε πράξη και σκέψη. Η αγάπη προς τους οικείους μας, η αφοσίωση στους ξεχωριστούς εκείνους ανθρώπους που η ύπαρξή τους πλουτίζει τη ζωή μας, μπορεί να μας προσφέρει όχι μόνο ισχυρότερη ευδαιμονία από κάθε υλικό απόκτημα, αλλά και μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη θέαση της ίδιας της ζωής.
 
Ανδρέας Εμπειρίκος

Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού - 9η Ενότητα

Περιεχόμενα:

Λιλιπούπολη

Οδηγίες χρήσης καφετιέρας

Πάμε μια βόλτα στον Γουέμπι;

Το μηχάνημα

Το μηχάνημα

 Εργασία 5

Σκεφτείτε πώς θα άλλαζε η ιστορία εάν ο ήρωας, αντί για καφετζής, ήταν ο υπάλληλος στο γραφείο όπου εγκαθιστούν το μηχάνημα και αυτό πάθαινε βλάβη. Φτιάξτε το σχεδιάγραμμα της ιστορίας σας με λίγες φράσεις. Έπειτα, αναπτύξτε κάθε φράση σε μια παράγραφο. Για να αναπτύξετε κάθε παράγραφο, προσπαθήστε να απαντήσετε σε ερωτήματα όπως: ποιος ή ποιοι, πού, πότε, γιατί, πώς. [...]

α. Το μηχάνημα εμφανίζεται στα γραφεία, κοντά στο σημείο που καθόταν ο Μπάμπης, ο νεότερος υπάλληλος, και αυτός χαίρεται που θα εξυπηρετείται γρήγορα και άμεσα.

β. Ο Μπάμπης αρχίζει να ενοχλείται από τη συμπεριφορά των συναδέλφων του, οι οποίοι, κάθε φορά που παίρνουν κάτι από το μηχάνημα, του πιάνουν την κουβέντα και τον καθυστερούν.

γ. Ο Μπάμπης προφασίζεται διάφορες δικαιολογίες για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

δ. Το μηχάνημα παρουσιάζει βλάβη, όλοι διαμαρτύρονται, εκτός από το Μπάμπη, που βρήκε την ησυχία του.

ε. Οι μέρες περνούν, το μηχάνημα παραμένει χαλασμένο κι ο Μπάμπης είναι δυσαρεστημένος, γιατί σπάνια κανείς περνάει από το γραφείο του για να ανταλλάξει μια κουβέντα.

στ. Ο Μπάμπης επικοινωνεί καθημερινά με τον τεχνικό, ο οποίος έχει πολύ βαρύ πρόγραμμα και δεν προλαβαίνει να φτιάξει το μηχάνημα,

ζ. Ο Μπάμπης πιέζει ώσπου ο τεχνικός στέλνει κάποιο βοηθό του.

η. Το μηχάνημα επαναλειτουργεί κι ο Μπάμπης είναι πολύ ευχαριστημένος που οι συνάδελφοί του ξανάρχισαν να περνούν από το γραφείο του και να του πιάνουν την κουβέντα, γιατί με αυτό τον τρόπο έρχεται πιο κοντά τους.

Αν αναπτύξουμε κάθε φράση σε μια παράγραφο, το κείμενο θα γίνει ως εξής:

α. Τον περασμένο μήνα έφεραν ένα μηχάνημα στην υπηρεσία. Το μηχάνημα μπορούσε να προσφέρει ροφήματα και αναψυκτικά. Η εμφάνισή του ικανοποίησε όλους τους εργαζόμενους στα γραφεία, αλλά ιδιαίτερα το νεότερο απ’ αυτούς, το Μπάμπη, γιατί θα μπορούσε πλέον να παίρνει το ρόφημα που ήθελε την ώρα που το ήθελε, χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

β. Ύστερα από λίγες ημέρες ο Μπάμπης έχει χάσει τον ενθουσιασμό του για την εμφάνιση του μηχανήματος κι έχει αλλάξει γνώμη για τη χρησιμότητά του. Τον ενοχλούν οι καθυστερήσεις στη δουλειά του γιατί κάθε φορά κάποιος συνάδελφός του πηγαίνει να πάρει κάτι και του πιάνει την κουβέντα.

γ. Ο Μπάμπης έρχεται σε δύσκολη θέση, γιατί αναγκάζεται να προφασίζεται διάφορες δικαιολογίες για να κόβει τη διάθεση για κουβέντα των συναδέλφων του. Με τη σειρά τους, εκείνοι ενοχλούνται από τη συμπεριφορά του «καινούριου», όπως τον αποκαλούν, γιατί η προσπάθειά τους να τον γνωρίσουν καλύτερα παρεξηγείται.

δ. Ένα πρωινό κάποιος βιαστικός συνάδελφος πατάει πολύ γρήγορα τα κουμπιά για την παραγγελία του και το μηχάνημα μπλοκάρει. Παρ’ όλες τις προσπάθειές του, δεν καταφέρνουν να το επαναλειτουργήσουν. Όλοι δυσαρεστούνται, γιατί θα πρέπει να παραγγέλνουν ροφήματα και αναψυκτικά από το απέναντι καφενείο, γεγονός που σημαίνει πως η επιθυμία τους θα ικανοποιείται καθυστερημένα. Ο μόνος που χαίρεται είναι ο Μπάμπης, γιατί, επιτέλους, βρίσκει την ησυχία του.

ε. Πολύ γρήγορα ο Μπάμπης αλλάζει γνώμη και θέλει να φτιαχτεί άμεσα το μηχάνημα, γιατί σπάνια περνά κάποιος από το γραφείο του και δεν έχει με ποιον να μιλήσει.

στ. Ο Μπάμπης αποφασίζει να δράσει και επικοινωνεί ο ίδιος με τον τεχνικό, πιέζοντάς τον να φτιάξει το μηχάνημα το συντομότερο δυνατόν. Ο τεχνικός τού λέει πως θα καθυστερήσει, γιατί πνίγεται στη δουλειά.

ζ. Ο Μπάμπης τηλεφωνεί καθημερινά πιέζοντας για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης. Εξηγεί στον τεχνικό την αιτία της επιμονής του κι εκείνος στέλνει ένα βοηθό του.

η. Η βλάβη διορθώνεται και ο Μπάμπης, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του, είναι πολύ ικανοποιημένοι που θα έχουν ξανά την ευκαιρία να ανταλλάσσουν σύντομες κουβέντες που τους φέρνουν πιο κοντά τον ένα με τον άλλο.

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?