Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Η Ποίηση έγινε για να διορθώνει τα λάθη του Θεού· ή εάν όχι, τότε, για να δείχνει πόσο λανθασμένα εμείς συλλάβαμε την δωρεά του.

Οδυσσέας Ελύτης

 
Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη, το πολύτιμο αυτό συναίσθημα που δίνει μεγαλύτερη αξία σε κάθε στιγμή, σε κάθε πράξη και σκέψη. Η αγάπη προς τους οικείους μας, η αφοσίωση στους ξεχωριστούς εκείνους ανθρώπους που η ύπαρξή τους πλουτίζει τη ζωή μας, μπορεί να μας προσφέρει όχι μόνο ισχυρότερη ευδαιμονία από κάθε υλικό απόκτημα, αλλά και μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη θέαση της ίδιας της ζωής.
 
Ανδρέας Εμπειρίκος

Θερμότητα

Μέτρηση θερμοκρασίας

Η κουβέρτα μας ζεσταίνει ή τη ζεσταίνουμε;

Τι χρειάζεσαι

1.           Μια κουβέρτα

2.           Ένα θερμόμετρο

Τι θα κάνεις - Τι θα δεις

 Σημείωσε τη θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο. Θα είναι βέβαια η θερμοκρασία του δωματίου.

Τύλιξε το θερμόμετρο με την κουβέρτα και άφησέ το μισή ώρα.

Η θερμοκρασία του δεν αλλάζει καθόλου.

Τυλίξου τώρα εσύ με την κουβέρτα και βάλε μέσα και το θερμόμετρο.

Δες τη θερμοκρασία του μετά από λίγη ώρα.

Η θερμοκρασία του ανέβηκε Αν περιμένεις αρκετή ώρα, θα φτάσει μέχρι τη θερμοκρασία του σώματός σου και μετά θα μείνει σταθερή.

Τι συνέβη

Εξήγησε με βάση όλα όσα έχεις μάθει στο μάθημα της Φυσικής Επιστήμης αυτά που παρατήρησες στο πείραμα :

Ο ανεμιστήρας κρυώνει το δωμάτιο;

Τι χρειάζεσαι

1.    Έναν ανεμιστήρα
2.    Ένα θερμόμετρο

Τι θα κάνεις

Σ' ένα δωμάτιο με κλειστά παράθυρα βάλε τον ανεμιστήρα απέναντι σου, χωρίς να λειτουργεί, και το θερμόμετρο ανάμεσά σας.
Σημείωσε την ένδειξη του θερμομέτρου.
Θέσε τώρα τον ανεμιστήρα σε λειτουργία.

Τι θα δεις

Εσύ αισθάνεσαι δροσερά. Η ένδειξη του θερμομέτρου όμως δεν αλλάζει. Η θερμοκρασία του δωματίου δεν επηρεάζεται απ' τη λειτουργία του ανεμιστήρα.

Τι συνέβη

Ο ανεμιστήρας δεν ψύχει τον αέρα. Δεν μπορεί λοιπόν να προκαλέσει αλλαγή στη θερμοκρασία ενός κλειστού χώρου. Αισθάνεσαι όμως δροσερά, γιατί επιταχύνει την εξάτμιση του ιδρώτα απ' το σώμα σου και απομακρύνει τους θερμούς υδρατμούς από κοντά σου.

Κατασκεύασε ένα θερμόμετρο

Τι χρειάζεσαι:

1. Ένα μικρό γυάλινο μπουκάλι (όσο μικρότερο τόσο καλύτερα)
2. Ένα καλαμάκι
3. Πλαστελίνη
4. Μπλε οινόπνευμα
5. Δοχείο με ζεστό νερό

Τι θα κάνεις

Γέμισε το μπουκάλι με οινόπνευμα μέχρι να ξεχειλίσει από το στόμιο.
Βύθισε μέσα το καλαμάκι και κλείσε με την πλαστελίνη το στόμιο του μπουκαλιού, βάζοντάς την γύρω απ' το καλαμάκι. Πιέζουμε την πλαστελίνη προς το εσωτερικό του μπουκαλιού, ώστε το οινόπνευμα να εμφανιστεί στο διαφανές καλαμάκι και να φτάσει μέχρι κάποιο ύψος.
Το θερμόμετρό σου είναι έτοιμο.
Θέρμανε τώρα το μπουκαλάκι, βουτώντας το προσεκτικά στο ζεστό νερό.

Τι θα δεις

Το οινόπνευμα ανεβαίνει στο καλαμάκι.

Τι συνέβη;

Γιατί συνέβη αυτό;

Βάζουμε το αυτοσχέδιο θερμόμετρο μέσα σε ένα δοχείο με κρύο νερό. Τι συμβαίνει τώρα; Γιατί;

Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και μια κλίμακα θερμοκρασίας, την οποία να κολλήσουμε δίπλα στο καλαμάκι και έτσι να υπολογίζουμε πρόχειρα την θερμοκρασία του δωματίου μας.

Οι σταγόνες που χορεύουν

Θα χρειαστείς:
  • μάτι ηλεκτρικής κουζίνας
  • νερό
Τι πρέπει να κάνεις:
  1. Άναψε το μάτι και περίμενε να ζεσταθεί καλά
  2. Ρίξε στο εσωτερικό κυρτό μέρος του ματιού λίγο νερό.
Τι θα συμβεί;
 
Το νερό δεν εξατμίζεται, αλλά κινείται, «χορεύει» πάνω στο μάτι.
 
Γιατί συμβαίνει αυτό;
 
Γύρω από τη σταγόνα του νερού δημιουργείται ένα λεπτό στρώμα ατμού που είναι κακός αγωγός της θερμότητας. Γι’ αυτό, το νερό διατηρείται κάτω από το σημείο ζέσεώς του (σημείο βρασμού). Δημιουργείται ένα είδος «ατμομαξιλαριού». Είναι σημαντικό το μάτι να έχει θερμανθεί καλά, διαφορετικά το νερό θα εξατμιστεί αμέσως.

Αγώνας βρασμού

Εδώ θα χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου μεγάλου.

Θα χρειαστείς:
• 2 αυγά
• ειδικό εργαλείο για το τρύπημα των αυγών ή καρφίτσα
• 2 μικρές κατσαρόλες ίδιου μεγέθους, γεμάτες με περίπου μισό λίτρο νερό
• καπάκι που να ταιριάζει στις κατσαρόλες
• ρολόι
• ηλεκτρική κουζίνα

Τι πρέπει να κάνεις:

1. Κάνε μια τρυπούλα και στα δύο αυγά.
2 . Βάλε σε κάθε κατσαρόλα από ένα αυγό.
3. Σκέπασε τη μία κατσαρόλα με το καπάκι, βάλε και τις δύο πάνω στην ηλεκτρική κουζίνα και περίμενε να βράσει το νερό.

Χρονομέτρησε.

Τι θα συμβεί;

Το νερό στη σκεπασμένη κατσαρόλα βράζει πιο γρήγορα, γι’ αυτό και το αυγό στην κατσαρόλα αυτή είναι έτοιμο πιο γρήγορα από το άλλο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα ζεστά μάτια της κουζίνας θερμαίνουν τους πάτους των δύο σκευών και με την παροχή θερμότητας θέτουν τα μόρια του νερού σε έντονη κίνηση. Το θερμασμένο νερό διαστέλλεται. Μερικά μόρια στην επιφάνεια ανεβαίνουν με τη μορφή υδρατμών προς τα πάνω. Το καπάκι τα εμποδίζει να φύγουν. Στην ανοιχτή κατσαρόλα μαζί με τους υδρατμούς χάνεται και ένα μέρος της θερμικής ενέργειας. Γι’ αυτό και χρειάζεται περισσότερη ώρα για να βράσει το νερό.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα:

Όταν πλησιάσουμε δύο αντικείμενα με διαφορετική θερμοκρασία, η θερμική ενέργεια μεταφέρεται από το θερμότερο στο ψυχρότερο. Τα άτομα ή μόρια στο θερμό αντικείμενο εκλύουν ενέργεια, τα άτομα στο ψυχρό αντικείμενο απορροφούν ενέργεια. Έπειτα από λίγο η θερμική ενέργεια είναι μοιρασμένη ομοιόμορφα και στα δύο αντικείμενα.
Μια πηγή θερμότητας (π.χ. ένας ζεστός φούρνος) θερμαίνει ένα σώμα επιταχύνοντας τα μόριά του, δηλαδή θέτοντάς τα σε κίνηση. Όταν ακουμπάμε μια κατσαρόλα με νερό στο μάτι της κουζίνας, η κατσαρόλα απορροφά τη θερμική ενέργεια και θερμαίνεται. Η θερμότητα μεταφέρεται στο νερό και θέτει τα μόριά του σε κίνηση. Τα κινούμενα μόρια χτυπούν πάνω σε άλλα και τα επιταχύνουν. Έτσι η θερμότητα διαχέεται σε όλη την ποσότητα του νερού. Θερμική αγωγιμότητα, λοιπόν, είναι η μεταφορά θερμότητας μέσα από αέρια, στερεά και υγρά σώματα Κατά τη διαδικασία αυτή δε γίνεται μεταφορά μάζας αλλά ενέργειας.

Μαγικό μπαλόνι

Θα χρειαστείς:

• άδειο μπουκάλι
• μπαλόνι
• λεκάνη με ζεστό νερό
• ψυγείο

Τι πρέπει να κάνεις:

1. Άφησε το μπουκάλι περίπου μία ώρα στο ψυγείο.
2. Βγάλε το μπουκάλι από το ψυγείο και βάλε γρήγορα το στόμιο του μπαλονιού γύρω από το στόμιο του μπουκαλιού.
3. Βάλε το μπουκάλι για δύο λεπτά περίπου στη λεκάνη με το ζεστό νερό.

Τι θα συμβεί;

Το μπαλόνι φουσκώνει ως διά μαγείας.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Με τη θερμότητα ο αέρας που βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι διαστέλλεται και χρειάζεται περισσότερο χώρο. Έτσι, εισχωρεί στο μπαλόνι και το φουσκώνει

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα:

Στερεά, υγρά και αέρια σώματα διαστέλλονται όταν θερμανθούν. Τα μόριά τους κινούνται γρηγορότερα και απομακρύνονται το ένα από το άλλο, κι έτσι αυξάνεται ο όγκος τους. Το αερόστατο αποτελείται από ένα τεράστιο μπαλόνι, γεμάτο με ένα μείγμα αερίων, έναν καυστήρα αερίου κι ένα καλάθι στερεωμένο στο μπαλόνι. Ο καυστήρας θερμαίνει αέριο, το οποίο διαστέλλεται λόγω της πρόσληψης θερμότητας. Το στόμιο του μπαλονιού είναι ανοιχτό, κι έτσι ένα μέρος του θερμού αέρα μπορεί να διαρρεύ-σει. Κατ’ αυτό τον τρόπο το συνολικό βάρος του μπαλονιού μειώνεται, παρόλο που ο όγκος του παραμένει ίδιος. Επειδή ο θερμός αέρας μέσα στο μπαλόνι είναι αραιότερος από τον ψυχρό αέρα της ατμόσφαιρας, το μπαλόνι αιωρείται όσο ο αέρας που βρίσκεται σε αυτό διατηρείται θερμός. Η εξωτερική πίεση του
αέρα προκαλεί ώθηση, που ανεβάζει ψηλά το αερόστατο στο οποίο κάθονται οι άνθρωποι.


Χειμώνας ή καλοκαίρι;

Θα χρειαστείς:

θερμόμετρο δωματίου
βρεγμένο χαρτομάντιλο
σεσουάρ

Τι θα κάνεις:

Πριν δοκιμάσεις το πείραμα, σημείωσε τη θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο

Τύλιξε το βρεγμένο χαρτομάντιλο γύρω από το κάτω μέρος του θερμόμετρου.
Άναψε το σεσουάρ στην κατώτερη κλίμακα και ρίξε τον αέρα για μερικά λεπτά πάνω στο χαρτομάντιλο.
Σβήσε το σεσουάρ και διάβασε τη θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο.

Τι θα συμβεί;

Η θερμοκρασία έχει πέσει.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το νερό για να εξατμιστεί χρειάζεται θερμότητα Το νιώθεις κι εσύ, όταν βγαίνεις βρεγμένος από την μπανιέρα. Το νερό στο δέρμα σου εξατμίζεται και απορροφά θερμότητα


Πώς θα μάθεις στον μπαμπά σου να πίνει τον καφέ του ή το τσάι του χωρίς να καίει τα χείλια του.

Θα χρειαστείς:

  • 2 φλιτζάνια
  • καυτό καφέ ή τσάι
  • 4 κουταλιές της σούπας γάλα

Τι πρέπει να κάνεις:

  1. Γέμισε και τα δύο φλιτζάνια μέχρι τη μέση με καυτό καφέ ή τσάι.
  2. Ρίξε στο ένα φλιτζάνι δύο κουταλιές της σούπας γάλα
  3. Περίμενε δύο λεπτά και ύστερα ρίξε και στο δεύτερο φλιτζάνι δύο κουταλιές γάλα
  4. Δοκίμασε και από τα δύο φλιτζάνια και σύγκρινε τη θερμοκρασία

Τι θα συμβεί;

Το υγρό στο δεύτερο φλιτζάνι, όπου έριξες αργότερα το γάλα, είναι λίγο πιο κρύο απ’ ό,τι στο πρώτο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο καυτό αντικείμενο ή μέσο (π.χ. καφές, τσάι) και το ψυχρό περιβάλλον (π.χ. φλιτζάνι, αέρας) τόσο γρηγορότερα κρυώνουν τα υγρά. Ρίχνοντας το γάλα αμέσως μέσα στον καφέ, η θερμοκρασία του υγρού πέφτει. Η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο περιβάλλον και τον καφέ δεν είναι πια τόσο μεγάλη όπως πριν και η ψύχρανση επιβραδύνεται. Αν, λοιπόν, περιμένεις μερικά λεπτά πριν ρίξεις το γάλα, η ψύχρανση γίνεται γρηγορότερα και δεν καις τα χείλια σου με τον καυτό καφέ.

Βράσε νερό σε χάρτινο δοχείο

Τι χρειάζεσαι

1.           Ένα κομμάτι χαρτόνι

2.           Συρραπτικό μηχάνημα

3.           Νερό

4.           Κερί

Τι θα κάνεις

Τσάκισε το χαρτόνι γύρω γύρω και στερέωσε το με το συρραπτικό. Φτιάχνεις έτσι μια χάρτινη λεκανίτσα.

Βάλε στο χάρτινο δοχείο νερό.

Άναψε το κερί και φέρε στη φλόγα του το δοχείο με το νερό.

Τι θα δεις

Το νερό σε λίγο θ' αρχίσει να βράζει, ενώ το χάρτινο δοχείο δε θα πάθει τίποτα.

Τι συνέβη;

Καλοί και κακοί αγωγοί της θερμότητας

Τι χρειάζεσαι

1.    Ένα κομμάτι μάλλινο ύφασμα (π.χ. ένα κασκόλ)
2.    Ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο 30 cm χ 30 cm

Τι θα κάνεις

Στρώσε το ύφασμα και το αλουμινόχαρτο δίπλα δίπλα στο πάτωμα της κουζίνας, που είναι μαρμάρινο ή με πλακάκια.
Άφησε τα λίγα λεπτά.
Πάτησε με το ένα πόδι σου (γυμνό) στο ύφασμα και με το άλλο στο αλουμινόχαρτο.

Τι θα δεις

Το αλουμινόχαρτο φαίνεται πολύ πιο κρύο απ' το ύφασμα.

Τι συνέβη

Τόσο το αλουμινόχαρτο όσο και το ύφασμα έχουν την ίδια θερμοκρασία, αφού είναι στο πάτωμα της κουζίνας. Έχουν τη θερμοκρασία του χώρου.
Τα πόδια σου είναι πιο ζεστά και απ' τα δύο, αφού η θερμοκρασία των ποδιών σου είναι περίπου 36,5°C.
Όταν ακουμπάς τα πόδια σου επάνω τους, μεταφέρεται αμέσως θερμότητα απ' το ζεστό, το πόδι, στο κρύο, το ύφασμα ή το αλουμινόχαρτο.

Το αλουμινόχαρτο όμως -όπως όλα τα μέταλλα- είναι καλός αγωγός της θερμότητας και απορροφά θερμότητα απ' το πόδι σου πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να σου «παγώνει» το πόδι. Αντιθέτως, το ύφασμα είναι κακός αγωγός της θερμότητας και η μεταφορά της θερμότητας απ' το πόδι σου σ' αυτό γίνεται πολύ αργά. Έτσι, δεν αισθάνεσαι να κρυώνει το πόδι σου.

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?