Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Η Ποίηση έγινε για να διορθώνει τα λάθη του Θεού· ή εάν όχι, τότε, για να δείχνει πόσο λανθασμένα εμείς συλλάβαμε την δωρεά του.

Οδυσσέας Ελύτης

 
Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη, το πολύτιμο αυτό συναίσθημα που δίνει μεγαλύτερη αξία σε κάθε στιγμή, σε κάθε πράξη και σκέψη. Η αγάπη προς τους οικείους μας, η αφοσίωση στους ξεχωριστούς εκείνους ανθρώπους που η ύπαρξή τους πλουτίζει τη ζωή μας, μπορεί να μας προσφέρει όχι μόνο ισχυρότερη ευδαιμονία από κάθε υλικό απόκτημα, αλλά και μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη θέαση της ίδιας της ζωής.
 
Ανδρέας Εμπειρίκος

Μηχανική

Μπούμερανγκ


Γαλιλαίος κατά Αριστοτέλη

Τι χρειάζεσαι

1 κέρμα

1 χαρτάκι

Είναι πολύ γνωστό το πείραμα του Γαλιλαίου που έριχνε από τον Πύργο της Πίζας αντικείμενα διαφορετικού βάρους και απέδειξε ότι ήταν λάθος αυτό που υποστήριζε ο Αριστοτέλης: ότι τα βαριά αντικείμενα πέφτουν πιο γρήγορα από το πιο ελαφριά.

Μπορείτε κι εσείς να επαναλάβετε αυτό το ιστορικό πείραμα σε μικρότερη, βέβαια, κλίμακα.

Τι θα κάνεις

Κράτησε ψηλά πάνω από το κεφάλι σου ένα κέρμα κι ένα χαρτάκι και άφησέ τα να πέσουν. Μάλιστα, για να ελαχιστοποιήσεις την αντίσταση του αέρα στο χαρτάκι, καλύτερα να το βάλεις πάνω στο κέρμα. Άφησε το κέρμα να πέσει στο πάτωμα γυρνώντας το λίγο, ώστε να πέσει οριζόντια. Θα δεις ότι το κέρμα και το χαρτάκι θα πέσουν συγχρόνως.


Γίνε ανίκητος!

Τι θα χρειαστείς

2 ξύλινα κοντάρια

Σχοινί

2 φίλους σας

Τι θα κάνεις

Βρες δυο ξύλινα κοντάρια, ίσως από δυο σκούπες και δώσε από ένα σε δύο φίλους σου να τα κρατήσουν γερά σε απόσταση περίπου μισό μέτρο ο ένας από τον άλλον.

Στη συνέχεια τύλιξε ένα σχοινί γύρω από τα κοντάρια τρεις τέσσερις φορές απ' το καθένα. Τώρα ζήτα από τους τους φίλους σου να βάλουν όλη τους τη δύναμη για να μπορέσουν να κρατήσουν ακίνητα τα κοντάρια στη θέση τους, ενώ εσύ θα τραβάς την ελεύθερη άκρη του σχοινιού.

Μπορείς να βάλεις στοίχημα ότι όσο δυνατοί κι αν είναι οι φίλοι σου δεν θα καταφέρουν να νικήσουν το δικό σας απλό τράβηγμα.

Τι συνέβη

Η εξήγηση κι εδώ είναι απλή:

Το σχοινί, έτσι όπως τυλίγεται γύρω από τα κοντάρια σχηματίζει ένα σύστημα τροχαλιών που πολλαπλασιάζει τη δική σου δύναμη με την οποία τραβάς το σχοινί, καθώς μεταφέρει την ασκούμενη πίεση σε όλα τα σημεία επαφής του σχοινιού με τα κοντάρια.


Ταχυδακτυλουργική κίνηση

... ή πώς να γνωρίσετε την αδράνεια.

Τι θα χρειαστείτε:

1 μακριά λωρίδα χαρτιού

1 ποτήρι

3 κέρματα

1 χάρακα

Τι θα κάνετε

Έχετε δει ποτέ μερικούς μάγους που τραβάνε το τραπεζομάντιλο πάνω σ’ ένα τραπέζι ενώ τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω σ’ αυτό δεν πέφτουν, αλλά μένουν στη θέση τους άθικτα;

Αυτό είναι δυνατόν χάρη στην δύναμη της Φυσικής που ονομάζεται αδράνεια.

Δηλαδή το τραπεζομάντιλο τραβήχτηκε τόσο γρήγορα, ώστε τα αντικείμενα που βρίσκονται επάνω του συγκρατήθηκαν στην θέση τους, υπακούοντας στην δύναμη της αδράνειας...

Μπορείτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο σε μικρότερη βέβαια κλίμακα.

Κόψτε μια μακριά λωρίδα χαρτιού, τοποθετήστε τη μια άκρη πάνω στο χείλος ενός ποτηριού και ισορροπήστε επάνω στο χαρτί τρία νομίσματα, όπως δείχνει το σκίτσο.

Προσπαθήστε τώρα να τραβήξετε το χαρτί αφήνοντας τα νομίσματα στη θέση τους. Πιθανόν να μην τα καταφέρετε. Γι’ αυτό σηκώστε την ελεύθερη άκρη του χαρτιού, ώστε να τεντωθεί σε επίπεδο οριζόντιο μ' αυτό των νομισμάτων και με την κόψη ενός χάρακα χτυπήστε απότομα το χαρτί προς τα κάτω. Το χαρτί θα φύγει και τα νομίσματα θα συνεχίσουν να ισορροπούν στην άκρη του ποτηριού!


Ατσάλινα χέρια!

Τι θα χρειαστείς

Λίγα μέτρα γερή κλωστή ή πετονιά

Τι θα κάνεις

Υπάρχει ένας τρόπος να σπάσεις και την πιο γερή κλωστή, ακόμα και πετονιά, μόνο με τα χέρια σου: Τυλίγεις από την μία άκρη την κλωστή γύρω από τον δείκτη του αριστερού χεριού σου και μετά δένεις την κλωστή γύρω απ' την παλάμη σου, όπως βλέπεις στην εικόνα. Με το άλλο χέρι πιάσε την κλωστή από κάποια απόσταση και τύλιξέ την γύρω από το δεξί σου χέρι πολλές φορές.

Στη συνέχεια, σφίξε σε γροθιά και τα δυο σου χέρια. Φέρε τις γροθιές σου τη μία κοντά στην άλλη και τράβηξε απότομα τη δεξιά σου γροθιά προς τα κάτω και την αριστερή προς τα πάνω. Η κλωστή θα σπάσει μέσα στην αριστερή σου γροθιά, ακριβώς στο σημείο Α του σκίτσου.

Τι συνέβη

Η Φυσική μας διδάσκει πως η ισχύς της πίεσης διασκορπίζεται σ' όλη της έκταση της ύλης πάνω στην οποία ασκείται.

Το πείραμα όμως μας αποκαλύπτει ότι τυλίγοντας την κλωστή με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, η δύναμη συγκεντρώνεται σε μια πολύ μικρή περιοχή. Αυτό αυξάνει αρκετά την πίεση, ή για την ακρίβεια την αξιοποιεί ολόκληρη, με αποτέλεσμα η κλωστή να κοπεί στο συγκεκριμένο σημείο.


Ο αέρας πιέζει προς όλες τις πλευρές

Τι θα χρειαστείς

1 μπαλόνι

1 γυάλινο βάζο

Όταν μιλάμε για την ατμοσφαιρική πίεση (δηλ. για την πίεση που ασκεί ο αέρας), συχνά νομίζουμε ότι η πίεση αυτή έχει μόνο μια κατεύθυνση. Αυτό όμως είναι λάθος. Το παρακάτω πείραμα θα σας το αποδείξει!

Τι θα κάνεις

Για την εκτέλεση του πειράματος αυτού χρειάζεσαι ένα μπαλόνι και ένα βάζο. Τοποθέτησε λοιπόν ένα απλό μπαλόνι με τέτοιο τρόπο, ώστε να κρέμεται το μισό μέσα στο βάζο. Καθώς φουσκώνεις το μπαλόνι, το μέρος του μπαλονιού που βρίσκεται μέσα στο βάζο αρχίζει να ακουμπάει στα τοιχώματα του βάζου.

Τι θα δεις

Αν φουσκώσεις λίγο ακόμη, μπορείς εύκολα να σηκώσεις το βάζο με τη βοήθεια του μπαλονιού.

Τι συνέβη

Επειδή ο αέρας ασκεί πίεση προς όλες τις πλευρές, το μπαλόνι φουσκώνει και πιέζει τόσο δυνατά τα τοιχώματα του βάζου, που δεν μπορεί να βγει, παρά μόνο αν το ξεφουσκώσετε λίγο.


Ακροβατικές ισορροπίες

Τι θα χρειαστείς

1  χαρτονάκι
1 φλιτζάνι του τσαγιού
2 μαχαίρια

Τι θα κάνεις

Παίρνεις ένα χαρτονάκι και το τυλίγεις σε ρολό τόσο μικρό, ώστε να χωράει μέσα στο χερούλι ενός φλιτζανιού του τσαγιού ή του καφέ.
Όπως βλέπεις στο σκίτσο, πέρνα το ρολό του χαρτονιού στο χερούλι και στερέωσε δύο μαχαίρια περνώντας τα από το χερούλι. Στη συνέχεια ισορρόπησε το φλιτζάνι πάνω στον δείχτη του ενός χεριού σου.

Έκπληκτοι, τόσο εσείς όσο και οι φίλοι σας, θα διαπιστώσετε ότι το φλιτζάνι παραμένει εκεί σταθερό σαν να ήταν ακουμπισμένο στο τραπέζι!


Το μπαλάκι που αιωρείται

Τι θα κάνεις

Κόψε ένα καλαμάκι στη μέση και χρησιμοποίησε το ένα κομμάτι του. Βάλε τη μια άκρη του στο στόμα σου και κάνε πίσω το κεφάλι σου, όπως δείχνει το σκίτσο. Πάνω απ' το άλλο άκρο κράτησε ένα μπαλάκι του πινγκ - πονγκ. Φύσηξε όσο πιο πολύ μπορείς και συγχρόνως άφησε
ελεύθερο το μπαλάκι, Θα δεις όμως ότι, αντί ο αέρας να πετάξει μακριά το μπαλάκι, θα προκαλέσει την αιώρησή του! Στο μεταξύ, όσο πιο δυνατά φυσάς, τόσο πιο ψηλά πάνω απ' το καλαμάκι θα αιωρείται το μπαλάκι...

Τι συνέβη

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Όταν ο αέρας κινείται γρήγορα, ελαττώνεται η πίεσή του. Σ' αυτό το πείραμα, το μπαλάκι «φυλακίζεται» στην πραγματικότητα σε μια στήλη αέρα, που κινείται προς τα πάνω. Αν το μπαλάκι πάει να ξεφύγει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, αμέσως η μεγαλύτερη πίεση που επικρατεί εκτός της στήλης αέρα που ανεβαίνει κάθετα από το καλαμάκι, θα αναγκάσει το μπαλάκι να μην αλλάξει θέση!


Τα ποτήρια που κολλάνε!

Τι θα χρειαστείς

2 ίδια ποτήρια

1 στυπόχαρτο

Σπίρτα

Τι θα κάνεις:

Μέσα σ' ένα ποτήρι ρίξε αναμμένα σπίρτα, κλείσε το άνοιγμα του ποτηριού τοποθετώντας επάνω του ένα βρεγμένο στυπόχαρτο. Όσο πιο γρήγορα μπορείς τοποθέτησε πάνω στο άλλο ποτήρι ένα άλλο αναποδογυρισμένο ποτήρι, όπως δείχνει το σκίτσο.

Το πορώδες χαρτί επιτρέπει στο μερικό κενό αέρος, που δημιουργείται από τον αέρα που κρυώνει και συστέλλεται, να γεμίσει και τα δυο ποτήρια. Όταν θα προσπαθήσεις να ανασηκώσεις το πάνω ποτήρι, θα δεις ότι μαζί του σηκώνεται το στυπόχαρτο και το κάτω ποτήρι!


Γιατί η Γη είναι στρογγυλή;

Μπαλίτσες από λάδι...

Γεμίστε μέχρι τη μέση σχεδόν, ένα ποτήρι με νερό. Αφού γείρετε λίγο το ποτήρι, ρίξτε σιγά - σιγά περίπου μισό ποτήρι (μπλε) οινόπνευμα, προσέχοντας να μην ανακατευτεί το νερό με το οινόπνευμα.

Γεμίστε ένα σταγονόμετρο με ελαιόλαδο. Βάλτε τη μύτη του σταγονόμετρου μέσα στο υγρό προσεκτικά, ώστε να ρίξετε μερικές σταγόνες στην επιφάνεια του νερού, κάτω δηλαδή από το στρώμα του οινοπνεύματος. Θα δείτε πως οι σταγόνες του λαδιού φαίνονται σαν μικρές τέλειες σφαίρες και επιπλέουν στη μέση του ποτηριού, στην επιφάνεια του νερού και κάτω απ' το οινόπνευμα.

Επειδή το οινόπνευμα είναι ελαφρύτερο απ' το νερό, επιπλέει επάνω σ' αυτό, εφόσον βέβαια προστεθεί προσεκτικά. Το λάδι με τη σειρά του, είναι βαρύτερο απ' το οινόπνευμα, αλλά ελαφρύτερο απ' το νερό κι έτσι, επιπλέει ανάμεσα στα δύο υγρά.

Η βαρύτητα δεν επηρεάζει τις σταγόνες του λαδιού, γιατί περιβάλλονται από μόρια υγρών, που τραβούν τις σταγόνες με ίσες δυνάμεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα μόρια του λαδιού έλκονται μεταξύ τους, ώστε τελικά αποκτούν το σχήμα που έχει τη μικρότερη δυνατή επιφάνεια, δηλαδή το σχήμα της σφαίρας.


Το ταψάκι χόβερκραφτ!

...ή πώς θα περιορίσεις τις τριβές.

Τι θα χρειαστείς:

1 μικρό μεταλλικό ταψάκι

1 πλαστικό καρούλι

Κόλλα

1 μπαλόνι

Τι θα κάνεις:

Παίρνεις ένα μικρό μεταλλικό ταψάκι (τα βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ) και κάνεις μια μικρή τρύπα στο κέντρο του. Κολλάμε καλά ένα καρούλι (πλαστικό από κλωστή) ακριβώς πάνω από την τρύπα του ταψιού έτσι ώστε η τρύπα του καρουλιού να είναι στο ίδιο σημείο με την τρύπα του ταψιού.

Περνάς στο καρούλι το στόμιο ενός μπαλονιού φροντίζοντας να εφαρμόσει καλά και φουσκώνεις το μπαλόνι από την τρύπα στον πάτο του ταψιού.

Αφήνεις με μία γρήγορη κίνηση το ταψάκι πάνω σ' ένα λείο πάτωμα και του δίνεις μία μικρή ώθηση. Το ταψάκι χόβερκραφτ θα ταξιδέψει πάνω στο πάτωμα καθώς ο αέρας από το μπαλόνι θα το ανασηκώνει απαλά περιορίζοντας τις τριβές μεταξύ του πατώματος και του ταψιού.


Μετρήστε το οξυγόνο του αέρα

Τι θα χρειαστείς

1 ρηχό ταψάκι

Νερό

1 φιτιλάκι για καντήλι

1 γυάλινο βάζο

Ο αέρας που αναπνέουμε αποτελείται από διάφορα αέρια. Κατά 1/5 περίπου από οξυγόνο, κατά 4/5 περίπου από άζωτο και ελάχιστες ποσότητες από άλλα αέρια.

Πειράματα έδειξαν ότι για να συνεχίσει να καίει μια φλόγα πρέπει να τροφοδοτείται συνεχώς με οξυγόνο. Χάρη σ' αυτό το δεδομένο, μπορείτε μ' ένα πολύ εύκολο και εντυπωσιακό πείραμα να καταλάβετε πόσο οξυγόνο υπάρχει μέσα σ' ένα γυάλινο βάζο.

Τι θα κάνεις

Γέμισε ένα ρηχό ταψάκι με νερό. Άναψε ένα φιτιλάκι, στερέωσέ το στην ειδική βασούλα που χρησιμοποιούμε για τα καντήλια και άφησέ το να επιπλέει πάνω στο νερό. Όταν θα δυναμώσει η φλόγα και θα καίει σταθερά, κάλυψε το φιτίλι με ένα άδειο γυάλινο βάζο.

Τι θα δεις

Η φλόγα θα συνεχίσει να καίει, γιατί υπάρχουν μερικά αποθέματα οξυγόνου στον αέρα που είναι παγιδευμένος μέσα στο βάζο. Ωστόσο, πολύ γρήγορα η φλόγα θα χρησιμοποιήσει όλο το οξυγόνο και θα σβήσει Παράλληλα, θα ανέβει και η στάθμη του νερού μέσα στο βάζο, και μάλιστα θα είναι αρκετά πιο πάνω από τη στάθμη του νερού έξω από το βάζο!

Τι συνέβη

Επειδή η φλόγα χρησιμοποίησε όλο το οξυγόνο μέσα στο μπουκάλι, ελαττώθηκε και η πίεση του αέρα. Όμως η πίεση του αέρα έξω από το βάζο παραμένει η ίδια. Επομένως η πίεση που ασκείται στην επιφάνεια του νερού  έξω από το βάζο είναι συγκριτικά μεγαλύτερη από αυτήν που ασκείται στην επιφάνεια του νερού μέσα στο βάζο. Έτσι η στάθμη του νερού μέσα στο βάζο ανεβαίνει.

Η άνοδος της στάθμης του νερού μέσα στο βάζο μας δείχνει λοιπόν την ποσότητα του οξυγόνου που χρησιμοποιήθηκε από τη φλόγα…

Προς τα πού θα πέσει ο χάρακας;

Τι χρειάζεσαι
1. Ένα μεγάλο χάρακα
Τι θα κάνεις
Στήριξε το χάρακα στους δυο δείκτες των χεριών σου, όπως βλέπεις στην εικόνα.
Αν πλησιάσεις τους δείκτες μεταξύ τους, προς τα πού θα πέσει ο χάρακας;
Πλησίασε τους.
Τι θα δεις
Δε θα πέσει ο χάρακας! Μερικές στιγμές κινείται μόνο ο ένας δείκτης σου και μερικές και οι δύο, ώσπου συναντιόνται ακριβώς στο μέσο του.
Τι συνέβη
Μόλις ο ένας δείκτης πλησιάζει στο κέντρο περισσότερο απ' τον άλλο, δέχεται μεγαλύτερο μέρος του βάρους του χάρακα. Επειδή όμως η δύναμη αυτή είναι μεγαλύτερη, θα είναι μεγαλύτερη και η τριβή μεταξύ αυτού του δείκτη και του χάρακα. Αυτό αναγκάζει το χάρακα να επιβραδυνθεί σ' αυτό το χέρι και να επιταχυνθεί στο άλλο. Έτσι, είτε το θέλεις είτε όχι, τελικά οι δείκτες σου συναντώνται ακριβώς στο μέσο του χάρακα.

Ένας απλός υδροστρόβιλος

Τι χρειάζεσαι
1. Ένα χάρτινο κουτί από γάλα

2. Ένα καρφί

3. Σπάγκο    

4. Νερό


Τι θα κάνεις
Άνοιξε με το καρφί τέσσερις τρύπες στο κουτί, μία στο κάτω αριστερό μέρος κάθε πλευράς του, όπως βλέπεις στην εικόνα.
Κρέμασε το κουτί με το σπάγκο απ' το επάνω μέρος του σε κάποιο σταθερό σημείο.
Γέμισέ το με νερό.
Τι θα δεις
Το νερό πετάγεται απ' τις τρύπες (φυσικά δεν έχεις κρεμάσει το κουτί πάνω απ' τον καλύτερο καναπέ της μαμάς σου) και το κουτί περιστρέφεται αντίθετα απ' την κίνηση του νερού.
Τι συνέβη
Οι δυνάμεις εμφανίζονται πάντοτε κατά ζεύγη, δράση και αντίδραση.
Για να πεταχτεί το νερό απ' το κουτί, δέχεται μια δύναμη απ' αυτό. Με τη σειρά του το νερό ασκεί στο κουτί την αντίθετη δύναμη, που προκαλεί την περιστροφή.
Έχεις δει τα μηχανήματα που ποτίζουν το γκαζόν και περιστρέφονται με τον ίδιο τρόπο.

Μπαλονοπύραυλος

Τι χρειάζεσαι
1.    Ένα μακρόστενο μπαλόνι
2.    Ένα μανταλάκι
3.    Ένα μακρύ σπάγκο
4.    Ένα καλαμάκι
5.    Λίγο σελοτέιπ κι ένα ψαλίδι
Τι θα κάνεις
Φούσκωσε το μπαλόνι.
Πιάσε με το μανταλάκι το στόμιό του, ώστε να μην ξεφουσκώνει.
Κόψε με το ψαλίδι δυο κομματάκια απ' το καλαμάκι και κόλλησε τα με το σελοτέιπ πάνω στο φουσκωμένο μπαλόνι, έτσι που να βρίσκονται στην ίδια ευθεία.
Πέρασε το σπάγκο μέσα απ' τα δυο καλαμάκια και δώσε τη μια άκρη του σε κάποιον να την κρατάει. Εσύ θα κρατάς την άλλη άκρη του, κρατώντας κοντά σου το μπαλόνι.
Βγάλε το μανταλάκι απ' το στόμιο του μπαλονιού και άφησε το μπαλόνι ελεύθερο.
Τι θα δεις
Το μπαλόνι φεύγει ορμητικά προς αυτόν που κρατάει την άλλη άκρη του σπάγκου, ταξιδεύοντας πάνω στο σχοινί.
Τι συνέβη
Καθώς ο αέρας φεύγει ορμητικά προς τα πίσω, το μπαλόνι προχωράει εμπρός. Μ' αυτόν ακριβώς τον τρόπο κινείται και ο πύραυλος: Τα καυσαέρια φεύγουν προς τα πίσω και ο πύραυλος προς τα εμπρός. Στη Φυσική αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως Νόμος Δράσης - Αντίδρασης

Πώς σπάνε εύκολα τα καρύδια

Τι χρειάζεσαι
1. Μερικά καρύδια
Τι θα κάνεις
Βάλε ένα καρύδι στο χέρι σου και δοκίμασε να το σπάσεις πιέζοντάς το μ' όλη σου τη δύναμη. Είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο.
Βάλε τώρα δύο καρύδια μαζί στο χέρι σου και πίεσέ τα πάλι μ' όλη σου τη δύναμη.
Τι θα δεις
Το ένα απ' τα δύο σπάζει μάλλον εύκολα.
Τι συνέβη
Όταν βάζεις ένα καρύδι στο χέρι σου, η δύναμη που ασκείς απλώνεται σχεδόν ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια. Σε κάθε σημείο λοιπόν της επιφάνειάς του ασκείται μια σχετικά μικρή πίεση.
Όταν όμως βάζεις δύο καρύδια στο χέρι σου, αυτά άκου μπάνε μεταξύ τους σε λίγα μόνο σημεία (κοίτα το σχήμα). Στα σημεία αυτά «συγκεντρώνεται» η δύναμή σου, δημιουργείται έτσι μεγάλη πίεση και το καρύδι σπάζει σχετικά εύκολα.

Φτιάξε ένα απλό αυτοκινητάκι.

Φτιάξε έναν ψεκαστήρα

Θα χρειαστείς:
•    καλαμάκι
•    μικρό γυάλινο ή πλαστικό μπουκάλι
•    ψαλίδι
Τι πρέπει να κάνεις:
1.    Γέμισε το μπουκάλι με νερό
2.    Κόψε το καλαμάκι 5 εκατοστά περίπου από τη μία άκρη του και λύγισε το κομμάτι που έκοψες, όπως φαίνεται στο σκίτσο.
3.    Βάλε το μικρό κομμάτι μέσα στο νερό. Η τομή πρέπει να βρίσκεται περίπου 6 χιλιοστά πάνω από την επιφάνεια του νερού.
4.    Φύσηξε με δύναμη στην τρύπα που βρίσκεται στη μακριά πλευρά.
Τι θα συμβεί;
Στο μικρό κομμάτι ανεβαίνει νερό, το οποίο πετιέται στον αέρα σαν σπρέι.


Γιατί συμβαίνει αυτό;
Φυσώντας στο μακρύ κομμάτι, ρεύμα αέρα περνάει στο μικρό. Η πίεση του αέρα στην τομή μειώνεται. Η φυσιολογική πίεση από κάτω πιέζει το νερό μέσα από το καλαμάκι και προς τα πάνω κι έτσι από την κίνηση αυτή του αέρα διασκορπίζονται μικρά σταγονίδια τριγύρω.

Μπουκαλοβαρόμετρο

Θα χρειαστείς:
•    πιατάκι του καφέ
•    νερό
•    πλαστικό μπουκάλι
•    χαρτί καρέ ή με γραμμές
•    αυτοκόλλητη ταινία
Τι πρέπει να κάνεις:
1.    Γέμισε το πιατάκι μέχρι τη μέση και τα τρία τέταρτα του μπουκαλιού με νερό.
2.    Κλείσε το στόμιο του μπουκαλιού με τον αντίχειρά σου και αναποδογύρισε το μπουκάλι
3.    Τράβηξε γρήγορα το δάχτυλό σου, ακουμπώντας παράλληλα το μπουκάλι με το στόμιο προς τα κάτω στο πιατάκι με το νερό.
4.    Κόλλησε στο μπουκάλι ένα κομμάτι χαρτί, όπως φαίνεται στο σκίτσο.


Τι θα συμβεί;
Το νερό από το μπουκάλι δε χύνεται. Η στάθμη του νερού κατεβαίνει λίγο στην αρχή κι ύστερα παραμένει σταθερή. Αργότερα ανεβαίνει ή κατεβαίνει ανάλογα με την ατμοσφαιρική πίεση που επικρατεί.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο αέρας πάνω από το πιατάκι πιέζει το νερό που βρίσκεται μέσα σ’ αυτό και εμποδίζει to μπουκάλι να αδειάσει.
Αν μαρκάρεις to σημείο όπου σταθεροποιείται στην αρχή η στάθμη, θα παρατηρήσεις καλύτερα τις αλλαγές στο επίπεδο του νερού. Η στάθμη δεν κατεβαίνει όταν η πίεση του νερού και η πίεση του αέρα αντισταθμίζονται. Όταν αυξάνεται η ατμοσφαιρική πίεση, ανεβαίνει και η στάθμη στο μπουκάλι. Όταν η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται, κατεβαίνει και η στάθμη του νερού. 'Όταν η ατμοσφαιρική πίεση είναι χαμηλή, ο καιρός είναι ζεστός και υγρός.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα:
Τα βαρόμετρα είναι συσκευές που μετρούν την πίεση του αέρα στην ατμόσφαιρα. Ένα απλό βαρόμετρο υδραργύρου αποτελείται από ένα δοχείο που περιέχει υδράργυρο και είναι ανοιχτό στην επάνω μεριά, μέσα στο οποίο είναι βυθισμένος ένας σωλήνας επίσης γεμάτος υδράργυρο, ανοιχτός στο κάτω μέρος και κλειστός επάνω. Όταν αυξάνεται η πίεση του αέρα που πιέζει την επιφάνεια του υδραργύρου στο δοχείο, ανεβαίνει και η στάθμη του υδραργύρου που βρίσκεται στο σωλήνα Όταν η πίεση μειώνεται, κατεβαίνει και η στάθμη. Σε συνθήκες φυσιολογικής πίεσης ο υδράργυρος μέσα στο σωλήνα βρίσκεται στα 760 χιλιοστά.

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?