Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Η Ποίηση έγινε για να διορθώνει τα λάθη του Θεού· ή εάν όχι, τότε, για να δείχνει πόσο λανθασμένα εμείς συλλάβαμε την δωρεά του.

Οδυσσέας Ελύτης

 
Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη, το πολύτιμο αυτό συναίσθημα που δίνει μεγαλύτερη αξία σε κάθε στιγμή, σε κάθε πράξη και σκέψη. Η αγάπη προς τους οικείους μας, η αφοσίωση στους ξεχωριστούς εκείνους ανθρώπους που η ύπαρξή τους πλουτίζει τη ζωή μας, μπορεί να μας προσφέρει όχι μόνο ισχυρότερη ευδαιμονία από κάθε υλικό απόκτημα, αλλά και μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη θέαση της ίδιας της ζωής.
 
Ανδρέας Εμπειρίκος

ΣΤ΄ Ενότητα

Το Βυζάντιο παρακμάζει και υποκύπτει σε κατακτητές

28. Το Κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από τη αυτοκρατορία.

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους

Οι Σταυροφόροι κατακτούν τους Ιερούς ΤόπουςΟι Σταυροφόροι κατακτούν τους Ιερούς Τόπους

Οι Σελτζούκοι Τούρκοι είχαν καταλάβει τα Ιεροσόλυμα, με αποτέλεσμα οι χριστιανοί να μην μπορούν να επισκεφθούν τους Αγίους Τόπους. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α' ο Κομνηνός ζήτησε τη βοήθεια του Πάπα της Ρώμης, για να ελευθερώσει τα Ιεροσόλυμα.

Ο Πάπας δέχτηκε πρόθυμα και παρακίνησε τους χριστιανούς άρχοντες να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των Αγίων Τόπων. Αυτοί όμως, αντί να βοηθήσουν τους Βυζαντινούς, οργάνωσαν από μόνοι τους τέσσερις εκστρατείες, που ονομάστηκαν Σταυροφορίες, με σκοπό να κρατήσουν τα εδάφη που θα ελευθέρωναν.

Στην τέταρτη Σταυροφορία (1204) οι Βενετοί διέθεσαν τα καράβια τους και σε αντάλλαγμα θα έπαιρναν τα μισά εδάφη. Ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Άγγελος τους ζήτησε να τον βοηθήσουν να πάρει πίσω τον θρόνο του και σε αντάλλαγμα θα τους έδινε πολλά χρήματα. Έτσι οι Βενετοί, αντί να πάνε τους Σταυροφόρους στα Ιεροσόλυμα, οδήγησαν τα καράβια τους στην Κωνσταντινούπολη. Η Πόλη λεηλατήθηκε άγρια. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το χειρότερο ήταν ότι έκλεψαν τα ιερά σκεύη της Αγίας Σοφίας.

Παρουσίαση του μαθήματος

Το βίντεο του μαθήματος

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, δημιουργήθηκαν τέσσερα ελληνικά κράτη, που τα διοικούσαν άρχοντες του Βυζαντίου. Αυτά τα κράτη ήταν:

1.    Η Αυτοκρατορία της Νίκαιας
Στη Νίκαια της Μικράς Ασίας πήγε ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Λάσκαρης και ο Πατριάρχης μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η σημαία αυτής της αυτοκρατορίας ήταν ένας δικέφαλος αετός, που το ένα κεφάλι κοίταζε την Ανατολή και το άλλο την Κωνσταντινούπολη. Η αυτοκρατορία αυτή διατηρήθηκε για 57 χρόνια και το 1261 μ.Χ. οι διάδοχοι του Λάσκαρη, οι Παλαιολόγοι, κατάφεραν να ελευθερώσουν την Κωνσταντινούπολη.

Δαβίδ Μεγάλος Κομνηνός -βασιλιάς της ΤραπεζούνταςΔαβίδ Μεγάλος Κομνηνός -βασιλιάς της Τραπεζούντας

Ο Θεόδωρος Λάσκαρης, αυτοκράτορας της ΝίκαιαςΟ Θεόδωρος Λάσκαρης, αυτοκράτορας της Νίκαιας

2.    Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Αυτή η αυτοκρατορία δημιουργήθηκε από τους Κομνηνούς, με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα. Η αυτοκρατορία κρατήθηκε ελεύθερη για 257 χρόνια, χωρίς καμία βοήθεια από άλλα ελληνικά κράτη.
Η Τραπεζούντα ήταν το χριστιανικό κέντρο στον Εύξεινο Πόντο και είναι η πατρίδα του ποντιακού πολιτισμού.

3.    Το Δεσποτάτο της Ηπείρου
Ο δεσπότης Μιχαήλ Α' Άγγελος δημιούργησε ένα μικρό κράτος στην Ήπειρο, με πρωτεύουσα την Άρτα. Αυτό το κράτος κατάφερε να επεκταθεί στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία και απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη από τους Αατίνους.
4.    Το Δεσποτάτο του Μιστρά
Αυτό το δεσποτάτο το δημιούργησαν πολύ αργότερα οι Παλαιο-λόγοι κοντά στη Σπάρτη. Σιγά σιγά επεκτάθηκε μέχρι τον Ισθμό της Κορίνθου. Σ' αυτό το δεσποτάτο στέφθηκε αυτοκράτορας ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

31. Η ανάκτηση της Πόλης από τον Μιχαήλ Η' τον Παλαιολόγο

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μετά την ανάκτηση της ΠόληςΗ Βυζαντινή Αυτοκρατορία μετά την ανάκτηση της Πόλης

   Οι Φράγκοι, αφού λεηλάτησαν την Κωνσταντινούπολη, μετά αδιαφόρησαν γι' αυτήν. Ο αυτοκράτορας της Νίκαιας Μιχαήλ Η' ο Παλαιολόγος είχε σκοπό να ξανακερδίσει την Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως να κάνει πόλεμο. Ζήτησε βοήθεια από τους Γενουάτες, που είχαν δυνατό στόλο, κι έβαλε ανθρώπους του να ψάχνουν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να μπουν κρυφά στην Πόλη.

   Το 1261 ο στρατηγός Αλέξιος Στρατηγόπουλος μπήκε από αφύλακτο άνοιγμα στα τείχη και κατέλαβε την Πόλη, χωρίς αντίσταση από τους Φράγκους. Ο Μιχαήλ Η΄ ο Παλαιολόγος στέφθηκε αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία από τον Πατριάρχη Αρσένιο. Κατάφερε να ξαναπάρει αρκετά από τα κατακτημένα μέρη της Ελλάδας.

   Η Κωνσταντινούπολη ήταν 57 χρόνια στα χέρια των Λατίνων. Αυτά τα χρόνια τα ταμεία άδειασαν, η πόλη παραμελήθηκε, πολλά έργα τέχνης καταστράφηκαν ή μεταφέρθηκαν στη Δύση, ναοί βεβηλώθηκαν, η χριστιανική πίστη κλονίστηκε και οι Φράγκοι ήταν πλέον μισητοί στους Βυζαντινούς.

   Δυστυχώς με την κίνηση του Μιχαήλ Η' κανένα από τα προβλήματα δε λύθηκε, αντίθετα πολλοί εχθροί εξακολουθούσαν να απειλούν την Κωνσταντινούπολη.

Η παρουσίαση του μαθήματος

Η παρουσίαση του μαθήματοςΗ παρουσίαση του μαθήματος

Βιντεομάθημα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

   Η Θεσσαλονίκη, λόγω της θέσης της, ήταν το σταυροδρόμι του στεριανού και του ναυτικού εμπορίου, γι' αυτό και ήταν σπουδαίο οικονομικό και πνευματικό κέντρο. Λόγω της σπουδαιότητάς της, απειλήθηκε πολλές φορές από εχθρούς. Οι Σαρακηνοί το 904 και οι Νορμανδοί το 1185 την κατέλαβαν και τη λεηλάτησαν.
   Παρά τις δυσκολίες η Θεσσαλονίκη συνέχισε να είναι ένα εμπορικό και οικονομικό κέντρο. Επίσης, είχε μεγάλη πνευματική δραστηριότητα και σώζονται πολλά μνημεία, όπως ο ναός του Αγίου Δημητρίου, που είναι προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Λόγω της πνευματικής και της οικονομικής ανάπτυξης, η Θεσσαλονίκη είχε το προνόμιο να είναι αυτοδιοικούμενη. Υπήρχαν σχολεία κατώτερης, μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης, σχολές Ρητορικής, Μαθηματικών, Φιλοσοφίας και Νομικής.
   Στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκε το κίνημα των Ζηλωτών, που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των φτωχών τάξεων απέναντι στους πλούσιους. Τον 1 4ο αιώνα οι αντιθέσεις ανάμεσα στους Ζηλωτές και τους πλούσιους οδήγησαν σε επανάσταση. Οι Ζηλωτές έδιωξαν τους πλούσιους από την πόλη και μοίρασαν τις περιουσίες τους στους φτωχούς. Δημιούργησαν μία «δημοκρατική κυβέρνηση», η οποία κυβέρνησε για επτά χρόνια.
Οι ευγενείς, με τη βοήθεια του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, κατάφεραν να πάρουν πίσω τη διοίκηση της Θεσσαλονίκης.

Επανάληψη στα κεφάλαια 28-32

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?