Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Η Ποίηση έγινε για να διορθώνει τα λάθη του Θεού· ή εάν όχι, τότε, για να δείχνει πόσο λανθασμένα εμείς συλλάβαμε την δωρεά του.

Οδυσσέας Ελύτης

 
Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη, το πολύτιμο αυτό συναίσθημα που δίνει μεγαλύτερη αξία σε κάθε στιγμή, σε κάθε πράξη και σκέψη. Η αγάπη προς τους οικείους μας, η αφοσίωση στους ξεχωριστούς εκείνους ανθρώπους που η ύπαρξή τους πλουτίζει τη ζωή μας, μπορεί να μας προσφέρει όχι μόνο ισχυρότερη ευδαιμονία από κάθε υλικό απόκτημα, αλλά και μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη θέαση της ίδιας της ζωής.
 
Ανδρέας Εμπειρίκος

Φως

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

φωτεινή πηγή

διάδοση

ευθύγραμμα

φωτεινή ακτίνα

διαφανές σώμα

ημιδιαφανές σώμα

αδιαφανές σώμα

σκιά

καθρέπτης

ανάκλαση

διάχυση

απορρόφηση

ανοιχτόχρωμες επιφάνειες

σκουρόχρωμες επιφάνειες

Στην ενότητα αυτή:

θα μάθεις ότι το φως διαδίδεται ευθύγραμμα,

θα μελετήσεις το σχηματισμό της σκιάς των αντικειμένων,

θα μάθεις τα φαινόμενα της ανάκλασης, της διάχυσης και της απορρόφησης του φωτός.

Τι είναι φως;

Πηγή: myscience.gr

Η ερώτηση που μπορείς να κάνεις σε έναν φυσικό και να τον στείλεις στα όριά του είναι μία: "Τι είναι το φως;" .

Τότε εκείνος θα πάρει ένα "σπουδαίο" ύφος και θα σου πει ότι το φως είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται ασυνεχώς σε στοιχειώδεις ποσότητες που ονομάζονται κβάντα φωτός ή φωτόνια.
Θα σου πει επίσης, ότι τρέχει με ταχύτητα 300.000 χμ/sec, ίδια για όλους τους παρατηρητές ανεξάρτητα από τη θέση ή την κίνησή τους.

Ο φυσικός θα έχει δίκιο κι εσύ θα φύγεις εντυπωσιασμένος από τις γνώσεις του και φανερά σαστισμένος γιατί τελικά η ερώτησή σου γέννησε αρκετές ακόμα.

Ναι αυτό είναι το φως και χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις μεγάλοι φυσικοί (Maxwell, Planck και Einstein) για να δείξουν ότι το φως έχει διπλή φύση και ανάλογα με τα κέφια του άλλες φορές συμπεριφέρεται σαν κύμα και άλλες σαν σωματίδιο.
Για τους φυσικούς μάλιστα "φως" δεν είναι μόνο το στενό φάσμα της ορατής περιοχής των χρωμάτων αλλά εκτείνεται από τα κύματα που χρησιμοποιείς για την επικοινωνία σου (κινητά τηλέφωνα , ραδιόφωνο και τηλεόραση) μέχρι τις ακτίνες χ και γ.

Η ιστορία με το φως τελειώνει κάπου εκεί; Αυτό είναι μόνο;

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

Ο μυστηριώδης δυισμός του φωτός

   Στον μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δύο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε το φως ως κύμα ηλεκτρομαγνητικό, φωτεινό κύμα, το οποίο μεταφέρει ενέργεια. Μπορούμε μάλιστα να αντιμετωπίζουμε το φως και με τις δύο μορφές συγχρόνως, με τη μορφή του κύματος και με τη μορφή των σωματιδίων. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το φως είναι μία μορφή ενέργειας που την ονομάζουμε φωτεινή ενέργεια.
   Την ευθύγραμμη διάδοση του φωτός μπορούμε να την εξηγήσουμε μελετώντας τον μικρόκοσμο, είτε θεωρήσουμε ότι το φως είναι κύμα είτε το αντιμετωπίσουμε με τη μορφή σωματιδίων. Τόσο τα κύματα όσο και τα φωτόνια κινούνται ευθύγραμμα στο κενό, αν δε συναντήσουν στον δρόμο τους μεγαλύτερα υλικά σωματίδια ή σώματα με τα οποία θα αλληλεπιδράσουν, οπότε θα σταματήσουν ή θα αλλάξουν την πορεία τους.

Τι είναι το φως; Εύκολο, το φως είναι ένα κύμα...ή μήπως όχι;

Δείτε επίσης και ένα animation για το πείραμα των δύο σχισμών (με ελληνικούς υπότιτλους):

«Ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο με αποτέλεσμα η φύση να μας εμποδίζει να δούμε όλες τις πιθανές πραγματικότητες και να μας αφήνει μόνο με τη «φτωχή» δική μας. Αυτό που βλέπουμε κάθε φορά ως πραγματικότητα είναι το κομμάτι που μας επιτρέπουν οι προκαταλήψεις, οι ιδέες και οι εμπειρίες μας. Αυτές φωτίζουν τον γύρω μας κόσμο και εμείς βλέπουμε μόνο τη σκιά που δημιουργείται από πίσω.» - W. Heisenberg (1901 – 1976) – Πρωτοπόρος Γερμανός θεωρητικός φυσικός που βραβεύτηκε με το Νόμπελ φυσικής το 1932.

Το φως και οι πηγές του

Οι πηγές φωτός ταξινομούνται σε φυσικές (αυτές που υπάρχουν στη φύση) και τεχνητές (αυτές που τις κατασκευάζει ο άνθρωπος).

Φυσικές πηγές

Τεχνητές πηγές

ήλιος

αστέρια

λάβα των ηφαιστείων

αστραπή

κεραυνός

φωτιά

λυχνάρι

λάμπα πετρελαίου

ηλεκτρικός λαμπτήρας

φωτιστικό γραφείου

φωτεινές επιγραφές

φώτα στους δρόμους

φώτα στις πλατείες

 

Φύλλο εργασίας 1: Η διάδοση του φωτός

Φύλλο εργασίας 2: Διαφανή, ημιδιαφανή και αδιαφανή σώματα

Φύλλο εργασίας 3: Φως και σκιές

Παιχνίδια με τη σκιά

Φύλλο εργασίας 3: Ανάκλαση και διάχυση του φωτός

Φύλλο εργασίας 4: Απορρόφηση του φωτός

Φύλλο εργασίας 5: Η διάθλαση του φωτός

Πηγή: https://phet.colorado.edu/sims/html/bending-light/latest/bending-light_el.html

Συμβολή κυμάτων

Πηγή: https://phet.colorado.edu/sims/html/wave-interference/latest/wave-interference_el.html

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?